LENGVIAUSIAS BŪDAS IŠVYKTI Į KANADĄ METAMS – IEC PROGRAMA

Šis įrašas yra skirtas norintiems sužinoti apie patį lengviausią būdą gauti vizą metams Kanadoje. 2013 metai yra pirmieji, kuomet visas dalyvavimas IEC (International Experience in Canada) programoje yra vykdomas internetu, o ne pildant popierines paraiškas. Todėl tikiuosi, kad šis detalus įrašas apie visą procesą, kaip mes gavome savo vizas, padės ir pildantiems ateityje :) Pasinaudodama proga labai noriu padėkoti Kanada ir Mes bei Kanada-LT lietuvių Kanadoje forumams, kurių nariai ne kartą padėjo ir mums įvairiais klausimais!

istock_000001337509small

Calgary, Kanada

BENDRA INFORMACIJA  APIE “INTERNATIONAL EXPERIENCE IN CANADA” PROGRAMĄ

IEC turi tris kategorijas: darbas atostogaujant, jaunieji specialistai, tarptautinės stažuotės. Čia rasite visų trijų kategorijų trumpus aprašymus, kurie leis nuspręsti kuri kategorija tinkamiausia Jums. Pirma kategorija yra patraukliausia, todėl jai skirtos vizos yra panaudojamos greičiausiai (nesate priklausomas nuo darbdavio, todėl galite keliauti ir dirbti po visą šalį). Apie šią kategoriją toliau ir kalbėsime, nes būtent per ją išvykstame ir mes su antra puse.

(Palyginimui) 2012 metais suteikiamos 140 vizų “darbas atostogaujant” kategorijai Lietuvai ištirpo per 4-5 mėnesius. 2013 metias visos 140 Lietuvai suteiktos vizos ištirpo per mažiau nei 24 valandas. 2014 metais šis laiko tarpas turėtų dar labiau sutrumpėti, nes informacijos apie programą vis daugėja, o su tuo proporcingai ir norinčių išvykti skaičius.

PROGRAMOS REIKALAVIMAI
IEC „darbas atostogaujant“ kategorijos reikalavimai, norint gauti vizą metams:

1. Būti 18-35 metų Lietuvos piliečiu.
2. Turėti įrodymą apie turimas 2500 CAD lėšas žmogui bei atgalinį bilietą į Lietuvą arba sumą, kurios užtektų jam įsigyti.
3. Turėti įsigijus medicininį ir sveikatos draudimą metams Kanadoje.
4. Sumokėti registracijos mokestį (2013m., tai – 391 LT), kuris grąžinamas tuo atveju, jeigu neišduodama viza.
5. Nebūti anksčiau dalyvavus šioje programoje, toje pačioje kategorijoje.
6. Turėti reikalingus dokumentus aplikuojant dėl vizos: nuskenuotas pasas, išverstos neteistumo pažymos iš šalių, kuriose buvo gyventa ilgiau nei 6 mėn., pažyma iš banko dėl turimo pinigų likučio sąskaitoje.
7. Praeiti medicininę apžiūrą pas sertifikuotus gydytojus (2013m. kaina – 600 LT).

SVARBU: Visos pažymos galioja 3mėn.!

PIRMASIS ETAPAS – PAGRINDINĖS INFORMACIJOS PATEIKIMAS

1. Visų pirma reikia susikurti Kompass paskyrą čia. Užpildykite visus laukelius, prisiregistruokite.

Screen Shot 2013-04-06 at 4.30.58 PM

SVARBU: Užsirašykite sugalvotus saugumo klausimus ir jų atsakymus, nes jų prireiks ateityje.

2. Prisijungti prie savo sukurtos Kompass paskyros galite čia.  Įėję, turėtumėte matyti panašų į pateiktą vaizdą žemiau. Žaliame fone galėsite matyti Jūsų dokumentų ir paraiškų nagrinėjimo statusą.

Screen Shot 2013-04-06 at 4.38.10 PM

3. Mėlynoje lentelėje rasite visą sąrašą duomenų, kuriuos bus prašoma pateikti. Kiekvieną jų užpildykite ir įsitikinkite, kad visa informacija pateikta teisingai, nes į šią informaciją bus atsižvelgiama sprendžiant ar jūs esate tinkamas dalyvauti šioje programoje.

SVARBU: Jeigu ką nors paspaudus netikėtai atsidursite tokiame puslapyje, kokį galite pamatyti žemiau, neišsigąskite ir neskaitykite visko, ką ten matote. Kiek suprantu, šis puslapis tai yra sistemos problema. Į jį karts nuo karto papulsite. Tačiau viskas, ką dėl to galite padaryti, tai tik prisijungti iš naujo ir viską pildyti toliau (rekomenduoju viską, kas pildoma šioje sistemoje, saugoti).

Screen Shot 2013-04-06 at 4.48.03 PM

4. Suvedus visą informaciją mėlynoje lentelėje ir ją išsiuntus, turite iškart gauti žinutę iš sistemos su prisegtu PDF dokumentu – “Notification of receipt – Please submit payment and proof of payment”. Jį atsidarius, rasite visą informaciją apie tai, kaip sumokėti programos registracijos mokestį. Tame pačiame dokumente rasite ir savo unikalią WTN skaičių kombinaciją, kuri rodo jūsų kvotos numerį. Pavyzdžiui, ****-**-**-***-000015 rodo, jog jūs paraišką pateikėte 15 numeriu. Gavę šį numerį, galite būti ramus, nes į traukinį Jūs suspėjote. Kvota rezervuota Jums.

SVARBU: Atlikę pavedimą išsisaugokite mokėjimo patvirtinimą, nes jį reikės nusiųsti kaip įrodymą, jog mokėjimas atliktas.

5. Sekančią dieną po atlikto mokėjimo, gavome laišką į Kompass paskyrą pavadinimu: “Proof of payment verified”. Tai gali užtrukti, buvo ir tokių žmonių, kuriems visa tai užtruko kelias savaites. Na, o gavus laišką apie įmokos patvirtinimą, lieka laukti pakvietimo į antrąjį etapą.

6. Už dviejų savaičių gavome laišką į Kompass paskyrą pavadinimu: “Conditional acceptance into the International Experience Canada initiative”. Šis laiškas – tai Jūsų pakvietimas į antrąjį etapą, kuris sako, kad Jūs atitinkate atrankos kriterijus ir galite vykdyti tolimesnius žingsnius.

SVARBU: Išsisaugokite šį laišką, nes jį reikės įkelti pildant antrojo etapo duomenis.

ANTRASIS ETAPAS – DOKUMENTŲ PATEIKIMAS IR GALUTINIS ATSAKYMAS

1. Pirmiausia reikia atlikti testą čia. Dešinėje viršuje turėtumėte būti pasirinkę “International” versiją, o kairiajame meniu matyti punktą “Come to Canada”. Spauskite jį ir pradėkite testą. Pildydami testą turėkite galvoje programos reikalavimus (pavyzdžiui, kad negalite turėti antros pusės, kuri keliaus kartu arba vaikų ir t.t.) Jeigu atsakysite viską pagal tai, kas reikalinga programai, testo pabaigoje gausite pasiūlymą dalyvauti IEC programoje su visų reikalingų dokumentų sąrašu. Būtent to Jums ir reikia. Išsisaugokite gautų dokumentų sąrašą bei numeriuką, gautą drauge su juo.

Screen Shot 2013-04-06 at 5.14.42 PM

2. Po to keliaujate susikurti MY CIC paskyrą čia. Žemiau rasite du pasirinkimus, Jums reikalingas – “GCKey Log In”. Spaudžiate ant jo, tuomet “Register” ir užsiregistruojate (užsirašykite saugumo klausimų atsakymus, nes jų reikės kiekvieną kartą prisijungiant).

Screen Shot 2013-04-06 at 5.24.34 PM

3. Užsiregistravę keliaukite į tą patį puslapį, ir šįkart spauskite jau nebe “register”, o “Log in” (suvedę duomenis).  Paspaudę įvairius “I agree” ir “Continue” patenkate į žemiau pateiktą puslapį.

Screen Shot 2013-04-06 at 5.25.47 PM copy

4. Tuomet spaudžiate “Apply Online”, kur rasite tų pačių dokumentų sąrašą, kuris buvo pateiktas po testo. Prieš tai Jūsų paprašys suvesti tą numeriuką, kurį gavote užpildę testą. Na, o tuomet lieka visus dokumentus jau užpildytus arba nuskenuotus įkelti prie kiekvieno iš punktų. Labai detalų aprašymą anglų kalba kaip turi būti pildomos visos formos rasite čia.

Screen Shot 2013-04-06 at 6.04.20 PM

SVARBU:

–       Jeigu vykstate su antra puse  (nesusituokę) ir abu pildote paraiškas vizoms gauti per šią programą, geriausia yra rašyti, jog abu esate “single”.  Tai reikalinga tam, kad Jums būtų lengviau suteiktos vizos. Nes turėjimas antros pusės, yra didesnis šansas, jog kartu su savimi norėsite įsivežti žmogų, kuris neturi vizos ir  yra potencialus nelegalas.

–       “Schedule 1” formą pildo tik tie, kurie “IMM1295” formoje į paskutinius 3-6 klausimus atsakė “yes”.

–       Nei vienos iš formų pasirašinėti nereikia. Visus dokumentus prisegus ir pateikus prieš išsiunčiant pareigūnams juos tikrinti, Jūsų prašys parašyti savo vardą, pavardę bei atsakyti į saugos klausimą, kas ir bus laikoma Jūsų skaitmeniniu parašu. Jeigu Jums neleidžia rašyti ir išsaugoti “IMM5707” formos, atsispausdinkite ją, užpildykite laukelius ir pasirašykite (juodu rašikliu), nuskenuokite ir įkelkite kaip vieną PDF failą.

–       Jeigu koks nors dokumentas sudarytas iš kelių .jpg ar kitokių dokumentų, juos visus reikia padaryti kaip vieną PDF dokumentą. Lengviausias būdas tai padaryti, sukelti atskirus dokumentus į vieną “word“ dokumentą ir išsaugoti kaip PDF.

–       Jeigu per paskutinius 10 metų turėjote daugiau nei tris darbus, likusius darbus surašykite į “word” dokumentą ir prisekite prie dalies “A Letter of Explanation”.

–       Skaitmeninę nuotrauką galite pasidaryti Akropolio foto ateljė priešais Maxima parduotuvę. Ten darbuotojos jau žino kokios tiksliai yra reikalingos nuotraukos Kanados vizai.

–       SEB Akropolio skyriuje pažymos apie pinigų likutį anglų ir lietuvių kalbomis (2 kopijos) išduodamos oficialiai per 10 dienų, mums užtruko apie 3-4 dienas. Sumokėjome apie 20Lt vienam žmogui. Jeigu dar svarstote ar SWEDBANK nebus pigiau, tai iškart galiu atsakyti, kad tikrai ne. SEB banko variantas yra pats geriausias šiuo klausimu.

–       Visus dokumentus vertėmės Bravija vertimų biure Vilniuje. Čia kartais yra vykdomos akcijos, jeigu verčiatės daugiau dokumentų galima ir pasiderėti. Taip pat vertėja visus dokumentus nuneša pas notarą, taigi jums nereikia atskirai patiems papildomai keliauti pas notarą.

–       Yra būdas sutaupyti laiko ir visą vizos gavimą paspartinti dar labiau. Užpildyti testą ir prisijungti prie MY CIC galite net gi nepradėję pirmojo etapo ir nesusikūrę Kompass paskyros. Tai reiškia, kad dar iki atsidarant 2014 metų programai, galite visus reikalingus dokumentus sukelti į MY CIC paskyrą ir laukti tik “IEC Conditional Acceptance Letter” iš pirmojo etapo, kurį gavus, beliks tik įkelti ir jūs būsite viską užbaigęs žymiai anksčiau nei daugelis kitų.

5. Visus dokumentus sukėlę, spauskite “next” ir suveskite likusius duomenis bei išsiųskite savo paraišką CIC pareigūnams tikrinti. Gausite patvirtinimą, jog dokumentai išsiųsti ir PDF dokumentą, kurio viršuje bus „CIC File Number“, konkrečiai – „Application no.: W*********“ (pirma raidė su 9 skaičiais po jos). Šį numeriuką nusikopijuokite, nukeliaukite į savo Kompass paskyrą -> My Profile -> Update CIC File Number ir ten įkopijuojite tą numeriuką. Taip atsiras ryšys tarp abiejų Jūsų paskyrų, to nepadarius, dokumentų tvarkymas gali užtrukti ilgiau.

Screen Shot 2013-04-06 at 9.42.08 PM

6. Po dviejų dienų (po savaitgalio) nuo visų dokumentų išsiuntimo gavome prašymą įrodyti, kad turime pakankamai lėšų. Šį dokumentą galite įkelti prie anksčiau įkeltų savo dokumentų prisijungę prie MY CIC, dalyje “Completed” paspaudę “view checklist”. Nepamirškite įkėlę papildomą dokumentą,  viską išsiųsti pareigūnams dar kartelį.

7. Kartu su prašymu įrodyti turimas lėšas, gavome ir medicinines formas, su kuriomis reikia keliauti pas gydytojus. Lietuvoje yra tik du sertifikuoti gydytojai, galintys atlikti medicinines apžiūras Kanados vizoms gauti. Nemažai domėjomės pas kurį daktarą tikrintis yra geriau ir vistiek nepriėjome prie galutinio sprendimo, nes istorijų yra visokių. Galiausiai neprisiskambinę daktarui vyriškiui, užsirašėme pas daktarę moterį. Ji mus galėjo priimti nors ir sekančią dieną, po darbo, tad viskas toliau vyko gana greitai.

Screen Shot 2013-03-18 at 12.05.46 PM

8. Atliekamos procedūros. Šlapimas, kraujas imamas iš venos, daromas viršutinės kūno dalies rentgenas, pati daktarė kardiologė, todėl ji pati tikrina širdį, kvėpavimą. Taip pat ir tokius dalykus kaip pusiausvyros laikymas, reakciją į įvairius dalykus ir pan. Paprastai, jeigu atsiranda kažkokių problemų, reikia daryti papildomus tyrimus (mokėti papildomai), rašyti diagnozes, bet visa tai jau apsunkina vizos gavimą. Daktarė sakė, kad labiausiai kanadiečiai bijo žmonių, turinčių psichologinių problemų ir visokių užkrečiamų rimtų ligų. Viskas bendrai užtruko apie 1,5val. Visi tyrimų atsakymai paprastai gaunami tą pačią dieną. Jokių eilių laukti nereikėjo, visur mūsų pirmumas.

Ką reikia su savimi turėti? Atsispausdintas medicinines formas, 5 nuotraukas (Bent jau pas moterį daktarę. Kitoje Šeškinės polikninikos gatvės pusėje yra foto ateljė, kurioje darbuotojai žino kaip tokios nuotraukos turi būti daromos, nes daktarė jiems net gi nunešusi visus reikalavimus, tad rekomenduojama darytis ten), pasus, 500LT plius išlaidos siuntimui (apie 106LT).

9. Medicininės ataskaitos pasiekė Londoną per keturias darbo dienas, nieko papildomai informuoti mums nereikėjo dėl to, kad ją atlikome, nes dokumentai jau patys suvaikščios visur, kur reikia. Dokumentų keliavimo kelią iki Londono galite stebėti internetu, nes gausite kodą, kurį įvedus galėsite sekti siuntinį.

10. Praėjus 4 dienoms nuo medicininių atvykimo iki Londono, į MY CIC paskyrą gavome laiškus apie tai, kad viskas gerai ir vizas gauname. Iš tikrųjų, gaunate ne vizą, o rekomendacinį laišką (galiojantį vienus metus), su kurio muitinėje Jums yra suteikiama viza ir leidimas dirbti metams nuo tos dienos, kuomet atvykote į šalį.

Screen Shot 2013-04-03 at 4.37.50 PM

11. Visas vizos gavimo procesas užtruko 1 mėnesį ir 3 dienas. Tai jau yra pakankamai greitas laikas, nes daugelis kitų laukia ilgiau, tačiau visus dokumentus sukelti ir paraiškas užpildyti galima dar greičiau, kas būtų leidę gauti vizas maždaug dar viena savaite anksčiau.

Post Scriptum
Nuorodos pateiktos šiame įraše po metų gali nebeveikti, nes visada yra tikimybė, kad dar kas nors bus atnaujinta arba pakeista. Tačiau pats procesas ir eiliškumas turėtų išlikti toks pats. Labai tikiuosi, kad šis įrašas padės norintiems atkeliauti į Kanadą ateityje arba bent jau padės susidaryti įspūdį apie patį lengviausią būdą gauti vizą metams Kanadoje :)

Jeigu norėtum, kad apie naujus įrašus informuočiau Tave asmeniškai, laukelyje įvesk savo el.paštą :) 

4 komentarai

    • Nėra už ką :) Vilioti ir turėtų, manau, kad ši programa tikrai labai palanki norintiems išvykti kuriam laikui jauniems žmonėms. Papasakosim kaip seksis jau pačioje šalyje su tokio tipo darbo leidimu ir kitais susijusiais dalykais, turėtų irgi praversti.

  1. Turiu patarima del medicinines apziuros. Eikit tik pas vyra, Pas vyra bus ir pigiau ir saziningiau. Pas mus vieni ejo pas viena, kiti pas kita, todel is patirties kalbu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *